DUES CANÇONS EM VENEN AL CAP, quan veig la portada del llibre de festes. La primera, el famós LA, LA, LA de Massiel, i la segona TINC UN MÀNEC DE TRES PAMS I MIG, de Lluís “el Sifoner”.
En el cas de la primera, és que després de tants anys, quan a l’equip de govern, ara no recorde si de dretes o d’esquerres, dona com a oficial el nom del poble com a LA LLOSA DE RANES, ara va i tenim que el poble es torna a dir LLOSA DE RANES, que cada vegada que ho llig, no puc evitar fer-ho en castellà, ¿no se per què? i fins i tot “me se planta, hasta el pèl del tos” (no normalitze la dita, per què no sona tan bé), no més de pensar-ho.
En el cas de la segona cançó, la del “JO TINC UN MÀNEC DE TRES PAMS I MIG”, és el que crec que ens ha clavat l’artista de la portada 2008.
Podria pensar que ha estat un error, imperdonable, però al cap i a la fi error, però clar després de vore tot el que he vist al llarg de la història recent del poble, sols puc pensar que es una conspiració subtil per tornar, d’alguna manera, a fer cavall de batalla política el nom del meu ben estimat poble. Digueu-me mal pensat, si no al temps, quan algú un dia dins uns 40 o 50 anys, diga... “ja a l’any 2008, es va publicar un llibre de festes que definia al poble com LLOSA DE RANES”, i faran d’un error o d’una intenció, el motiu per perdre el nostre origen. Digueu-me imaginatiu.
He pegat una ullada a l’interior del llibre, i no hi ha ni una sola menció al nom del poble, que no aparega l’article LA, fins i tot a l’escrit de l’inefable President de la Diputació, és voler dir que tots estem d’acord en que és així, i quan dic tots, vull dir, esquerres, dretes, centres, extrems, i fins i tot els apàtics que es declaren apolítics. ¿he dit apolítics? Redéu, si no es tracta de política, es tracta de fets històrics demostrats i reconeguts com a tal.
LA LLOSA DE RANES, 20 d’agost de 2008.
Decreto 38/2001, de 27 de febrero, por el que se aprueba el cambio de denominación del municipio de Llosa de Ranes por la forma en valenciano de la Llosa de Ranes. |
El Ayuntamiento de Llosa de Ranes, en la sesión celebrada el día 30 de diciembre de 1999, solicitó el cambio del nombre actual del municipio por la forma tradicional en valenciano de la Llosa de Ranes.
La Dirección General de Ordenación e Innovación Educativa y Política Lingüística, de la Consejería de Cultura y Educación, considera correcta en valenciano la grafía la Llosa de Ranes.
La Ley de la Generalidad Valenciana 4/1983, de 23 de noviembre, de Uso y Enseñanza del Valenciano, dispone en el artículo 15.1 que corresponde al Gobierno Valenciano determinar los nombres oficiales de los municipios de la Comunidad Valenciana.
En virtud de todo ello, visto el expediente instruido por el Ayuntamiento de Llosa de Ranes, para la modificación de la denominación actual del municipio por la forma tradicional en valenciano la Llosa de Ranes, en el que se acredita el cumplimiento de las prescripciones exigidas en la legislación vigente, a propuesta del Consejero de Justicia y Administraciones Públicas y previa deliberación del Gobierno Valenciano, en la reunión del día 27 de febrero de 2001, dispongo:
El municipio de Llosa de Ranes de la provincia de Valencia, adoptará la denominación tradicional en valenciano de la Llosa de Ranes.
Las referencias que al antiguo nombre se hubieren realizado por los órganos del Estado y otros organismos públicos se entenderán hechas, a partir de la publicación del presente Decreto en el Boletín Oficial del Estado, a la nueva denominación.
Contra el presente Decreto, que pone fin a la vía administrativa, procede interponer recurso contencioso-administrativo ante la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana, en el plazo de dos meses contados desde el día siguiente al de su publicación, de conformidad con lo establecido en los artículos 48, 109.c) y 107.3 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común, y los artículos 10, 14 y 46 de la Ley 29/1998, de 13 de julio, reguladora de la Jurisdicción Contencioso Administrativa. Todo ello sin perjuicio de que los interesados puedan ejercitar cualquier otra vía que estimen oportuna.
Valencia, 27 de febrero de 2001.
El Presidente,
Eduardo Zaplana Hernández-Soro.
El Consejero de Justicia y Administraciones Públicas,
Carlos González Cepeda.
15 comentaris:
Que sóc jo de nou, sols volia dir que m'he equivocat al deixar el comentari i ho he fet a l'article del garrofer, quan volia fer-ho al de la portada del llibre. El meu comentari no té res a vore amb la historia del garrofer.
A mi m'agradaria fer una pregunta: ¿La "la" forma part del nom del poble?
Ho dic per el següent:
Que el Reial Decret diga que "adoptará la denominación tradicional en valenciano de la Llosa de Ranes" no vol dir que la "la" forme part del nom si més no, ximplement es un article femení perquè la paraula que va després es femenina. Vullc dir, i desde la meua ignorancia, la denominació tradicional valenciana es LLOSA DE RANES, PERÒ SONANT EN VALENCIÀ; per sort o per desgràcia el nom del nostre poble no té diferencia d'escriure-lo en castellà o en valencià, es a dir, ací no hi ha diferenciació escrita com sí per exemple podriem dir quan ens referim a Játiva/Xàtiva, o Barcheta/Barxeta. Per exemple no diem Manuel/El Manuel per a diferenciar-ho el castellà del valencià i a dir veritat jo soc de la Llosa (coloquialment parlant) però si me pregunten d'on soc jo soc de LLOSA DE RANES (DIT EN VALENCIÀ PERÒ ESCRIT IGUAL QUE EN CASTELLÀ, quant el nostre poble tenia una denominació en castellà, es més sempre he sigut de LLOSA DE RANES).
Si es que a més a més eixa "la" del Reial Decret no està en majúscula, i al menys pense que com a inici del nom hauria d'estar-ho.
¿Per què tinc que entendre que això no hi està així al Reial Decret ximplement per no repetir el nom una altra vegada?
¿Per què hem d'entendre que la "la" que diu el Reial Decret forma part del nom del poble?
"Pos" jo sempre he dit que sóc de LA LLOSA DE RANES, abans que cap alcalde decidira canviar-ho. ¿i per què? Per que el "tio Enrique" (el del corralot), quan era concejal de Delgado de Molina, va fer construir a l'entrada del poble unes parets amb maniseta valenciana que diu LA LLOSA DE RANES, POBLE AGRICOLA I INDUSTRIAL, i jo vaig dir, si ho ha dit el tio Enrique veritat serà. I des d'aleshores va ser per a mi LA LLOSA DE RANES. I per aquell "entonces" crec que Ramón Climent encara no estava capficat en ser alcalde, o si, i ho vivia en silenci com el que té almorranes.
El guapet de cara que administra açò que ganes tenia de posar lo de Sent alcalde Ramón Climent. ves, ves que esta nit no fa falta que sopes de lo ample que t'has quedat.
EL NET DE SA "UELA"
"Pos" si ho diu el "tio Enrique" (el del corralot)i s'accepta així ¿es pot saber per què c.ll.ns critiqueu tot el que fa?
El que treu la cara, li tallen el nas. I el "tio Enrique" (el del corralot), en aquesta vida ha fet moltes coses, algunes molt bé i d'altres molt mal. Ningú té un 100% d'encerts, ni un 100% d'errades. Com a exemple, i és una opinió meua molt particular, diré que gràcies a Enrique tenim un cementeri que no fa por anar, ben al contrari de la resta de cementeris dels voltants, xò també diré que gràcies al Enrique tenim una Plaça Major, gens agraïda i el que és pitjor, poc funcional.
No hi ha que llevar mèrits a ningú, però també cal manifestar quan una cosa no està ben feta, xq si no es corre el risc de tornar-la a fer mal.
El que no s'equivoca, és el que no es mou, i el "tio Enrique" és mou, i molt, i em mereix tot el respecte del món.
No m'agradaria que s'agafara a mal quan se'l defineix com a "tio Enrique" ni com a "el del corralot" son definicions que porta a ús el "vox populi" local i que tan sols em limite a usar ací, sense cap ànim d'ofendre.
Voldria aprofitar el tema del nom del poble per a fer un breu apunt que de vegades s'oblida. En valencià-català normatiu, quan el nom d'un poble comença en article, per exemple, "la Llosa de Ranes" o "la Font de la Figuera", eixe article inicial només comença en majúscula quan és inici de frase.
Ho dic per què des que es va canviar el nom, a molts llocs oficials i no-oficials he trobat coses com "soc de La Llosa de Ranes", cosa que és un error i caldria no fer-lo, almenys si som conscients que ho és.
Només era per que ho fereu arribar a l'ajuntament i almenys els que no som rancis de tot cor així ho férem servir d'ara endavant.
Salutacions.
Però es que no hi ha manera de que l'ajuntament retole en Català-Valencià d'una vegada? que estem en ple segle XXI, tant partidaris dels estatuts que son i després només fan que botar-se'ls.
No hi ha cap procediment per a que ho canvien?
També es veritat que nosaltres els valencians pareix que li tingam poca estima al valencià.
A disfrutar de festes!!!
VALCAT:
No és disfrutar sinó gaudir.
Bones Festes!
Cadascú escriu com pot, i això ja es un mèrit. Però valcat ha clavat la pota, eixint-se´n de mare amb el seu valencià de la norma i posant "disfrutar" al mateix escrit.
Qui no tinga, que espere!
Bones festes!!
Per cert, ja està un altra vegada habilitada la moderació dels comentaris.
Açò es "censura", capament de la llibertat d´expresió i falta de pluralitat.
Si açò es un blog de simpatitzats del PSOE jo soc PALOMO LINARES!
Refexioneu el que esteu fent!!
Unes preguntes:
1ª) Si és una Festera Major, perquè se li posa una corona?
2ª) Si és Festera Major, per què posa al programa: "i seguidament es realitzarà la presentació dels festers i la proclamació de la Reina de les Festes 2008"?
3ª) Si és Festera Major, per què l'alcalde diua a la presentació que la felicita pel seu regnat?
Ho dic perquè ens aclarim: Festera Major o Reina. A mi em dóna igual. Es perquè no fer (més) el ridícul. Que tots som del poble i ens faran a tots igual. Dit queda, almenys.
Mea Culpa, teniu raó, estem per apendrer. No deixeu marge d'error, ara comprenc l'ajuntament. jjejeje
La qüestió es utilitzar i apendre el valencià que el seu futur és negre.
Se esta hablando del nombre de nuestro pueblo,si es asi o si es asa,creo que esta mas que claro el asunto,y creo que todo este cacao es simplemente por la ignorancia y yo el primero sobre nuestra lengua(o sea el valenciano),y creo que es debido a la falta de ganas del gobierno valenciano,ya que le da prioridad al castellano,como muestra un boton,CANALPP9 es el primer enemigo de todos los valencianos,¿porque?,solo hay que ver la programacion,practicamente todo en castellano,asi,¿, como la gente que no ha estudiado el valenciano, como ahora, nos vamos a enseñar?,si lo poco que sabemos,lo tenemos castellanizado,por eso cuando escuchamos alguna,que no sabemos, simplemente nos parece catalan.
De todas formas escribo para denunciar la falta de respeto,de una asociacion,que la estamos subvencionando con dinero de nuestros impuestos y que en sus camisetas y otras cosas que hacen,el escudo de nuestro pueblo lo llevan al reves,lo que no se es si lo han hecho,con o sin intencion,pero ya que utilizan el escudo oficial de nuestro pueblo,podrian ponerlo bien y si no quieren rectificar que se le quite automaticamente la subvencion,si a ellos les importa un carajo el escudo, hay gente que si nos importa.
A quina associacio cultural es referiu?,gracies
¿Por casualidad van sobre ruedas?
Publica un comentari a l'entrada